Роля на млечния бодил за подпомагане на черния дроб.

Черният дроб участва в много различни ежедневни функции, като процесите, свързани с усвояване на храната, съхранението на глюкоза, която се използва, когато тялото се нуждае от повече енергия, произвежда жлъчка, която помага да се усвояват мазнините от храната, абсорбира и съхранява мастноразтворимите витамини, включително витамини А, D и Е.

Черният дроб произвежда вещества, които участват в регулирането на образуването на кръвни съсиреци и производството на червени кръвни клетки. Заедно с бъбреците черният дроб е и един от основните органи на тялото за детоксикация, като в него се метаболизират по-голяма част от приетите лекарства, същевременно работи за елиминиране на вредни вещества от тялото, включително токсини от околната среда и химикали.

Когато чернодробната функция намалее, това може да повлияе негативно на тези процеси. Няколко фактора могат да повлияят отрицателно на функцията и здравето на черния дроб - прекомерна употреба на алкохол, затлъстяване, излагане на токсини, някои лекарства и вирусни инфекции. За наш късмет черният дроб има най-голям капацитет да се регенерира повече от всеки друг орган в тялото.

Една конкретна билка е добре известна със своите чернодробни защитни качества и ползи за здравето.

Магарешкия бодил (известен още и като млечният трън или бял трън) е една от най-изследваните и добре познати билки за защита и подкрепа на черния дроб. Известен също с научното си наименование Silybum marianum, магарешкият бодил е растение, което се използва като добавка от векове за подпомагане на чернодробната функция. Първото използване на растението датира от първи век, когато гръцкият лекар Диоскорид вярва, че растението съдържа лечебни свойства за ухапвания от змии. В исторически план той се използва като добавка при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Магарешкият бодил е член на семейство Asteraceae, което е семейство растения, което включва също слънчоглед, амброзия и маргаритки. Стъблото на растението също съдържа млечен сок, от където идва и името му на английски - Milk Thistle, а името си получава от белите петна по листата на растението.

Активната съставка на бял трън е растително съединение, наречено силимарин, което се състои от силибин или силибинин. Силимаринът се намира в семената на растението, смята се, че има антиоксидантни свойства чрез увеличаване на нивата на глутатион. Глутатионът е мощен антиоксидант, произведен в организма, който помага за борба със свободните радикали и подпомага процеса на детоксикация. Нивата на глутатион намаляват естествено с възрастта и от повтарящо се излагане на токсини.

Изследванията показват, че може да помогне на организма, като подпомага процеса на детоксикация, при който токсините се отстраняват от тялото чрез черния дроб. Смята се, че силимаринът има и антиоксидантни ефекти, които помагат да се поддържат, поддържат и регенерират здрави чернодробни клетки.

Магарешкият бодил обикновено се счита за безопасен за орална консумация. Добавката може да се намери в капсули, прах и екстракти. Количеството на активната съставка зависи от метода, който е приготвено. Обикновено дозите могат да варират, но те варират от 150-300 mg, приемани два пъти дневно. Някои хора са докладвали стомашно-чревни странични ефекти, включително гадене, повръщане и диария. Трябва да се внимава при всеки, страдащ от алергия към амброзия.

Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате хранителни добавки какъвто и да е нов режим на здравеопазване.

Сподели в