ОМЕГА-6 Мастни киселини

ОМЕГА-6 мастните киселини получаваме главно чрез растителни масла, за разлика от ОМЕГА-3, но които е богато рибеното масло. ОМЕГА-6 намаляват вредния холестерол (LDL) и повишават полезния холестерол (HDL), спомагат да се контролира кръвната захар, като се подобрява чувствителността на организма към инсулин. 

ОМЕГА-6 мастните киселини са не само безопасни, но и полезни за сърцето и кръвообращението

Основните ОМЕГА-6 мастни киселини са:

  • Линоленова киселина (LA)
  • Арахидонова киселина (ARA)
  • Гамалиноленова киселина (GLA)
  • Конюгирана линоленова киселина (CLA)

OМЕГА-6 мастните киселини играят важна роля в регулирането на нашите гени и насърчаването на имунното здраве и съсирването на кръвта, могат да помогнат и при симптомите на ревматоиден артрит и дерматит. 

ОМЕГА-6 мастните киселини се намират в растителни масла, включително царевица, семена от вечерна иглика, шафран и соеви масла, също в семената от касис, пореч и масло от вечерна иглика. ОМЕГА-6 мастните киселини се използват при много състояния, но досега най-добрата информация, която науката може да предостави, е, че поставянето на арахидонова киселина, определена омега-6 мастна киселина, в адаптираното мляко не подобрява развитието на бебето. Не са направени достатъчно изследвания на омега-6 мастните киселини, за да се прецени дали те са ефективни за други цели. По-голямата част от информацията, която имаме за добавките с омега-6 мастни киселини, идва от изучаването на специфични омега-6 мастни киселини или растителни масла, съдържащи омега-6 мастни киселини. Вижте отделните списъци за гама линоленова киселина, както и вечерна иглика, пореч и касис. Как работи? Омега-6 мастните киселини се намират навсякъде в тялото. Те помагат с функцията на всички клетки. Ако хората не ядат достатъчно омега-6 мастни киселини, клетките няма да работят правилно. Твърде много омега-6 мастни киселини могат да променят начина, по който клетките реагират и да имат вредно въздействие върху клетките в сърцето и кръвоносните съдове.

Сподели в