СЕРАПЕПТАЗАТА - Ефекти и действие върху организма

Серапептазата (или сериопептидазата) е протеолитичен ензим, произвеждан от бактерията сератия, която живее в червата на копринената буба (японски копринен червей). В последната фаза от развитието си копринената буба произвежда ензима серапептаза, който пробива протеиновият пашкул и излиза навън. Серапептазата е протеолитичен имуноактивен ензим, който се свърза изцяло с ензимни рецептори в протеиновата молекула на биологичните флуиди и разкъсва дисулфидните връзки между тях, така че протеиновата молекула се разгражда, откъдето идва и биоактивното и действие. 

Серапептазата се използва успешно от 30 години в Европа и Азия за намаляване на болката, възпалението и прекомерното отделяне на секрети. Много клинични проучвания потвърждават полезните й въздействия върху организма, които мога да се сведат до разграждане на мъртви тъкани, бактериални наслагвания и секрети, особено в синусите и горните дихателни пътища, тромби, кисти, артериална плака, потушава възпаленито във всички форми.

Най-общо ефектите на серапептазата върху човешкия организъм могат да бъдат сведено до:

  • Мощен противовъзпалителен ефект: Серапептазата е ефективна при целия диапазон от възпалителни болести, особено при лечение на отоци, предизвикани от травма, а противовъзпалителните и свойства са подобни на тези на салицилатите и други нестероидни противовъзпалителни средства. Успешно се използва при артрит, артроза, възпалителни заболявания на ушите, носа и гърлото, действа синергично с антибиотиците и противодейства на бактериите.
  • Редуциране на болката: Освен, че намалява възпалението, една от най-забележителните ползи на серапептазата е, че намалява болката поради способността и да блокира освобождаването на болкопредизвикващите амини от възпалените тъкани. Облекчава хронична и остра болка и намалява подуването. Намалява болките в ставите и мускулите вследствие на спорт, претоварване и други фактори.
  • Синузит: Чрез противовъзпалителните си и протеолитични свойства серапептазата оказва благоприятно въздействие върху страдащите от хроничен синузит. При обострен хроничен синузит секретите в носната кухина се отделят прекомерно и се сгъстяват, а това сгъстяване пречи на секрета да се освободи от синусите и носната йухина. Серапептазата увеличава вискозитета на секретите чрез разкъсване на дисулфидните мостове в протеиновите молекули на секретите и подобрявайки изхвърлянето на бронхопулмонални секрети от организма.
  • Сърдечно-съдовата система: Серапептазата може да разгради тромбите, фиброзните слоеве, които изграждат атероматозната плака и кистите. Използва се за лечение при запушване на артериите и блокирани каротидни артерии, когато традиционната помощ е прекален рискова. Подпомага свиването на разширените вени.

 

Сподели в