ОМЕГА-3 Мастни киселини

ОМЕГА-3 полиненаситените мастните киселини са от съществено значение за здравето на човека, като рибеното масло е най-богато на ОМЕГА-3 мастни киселини. Две са основните Омега-3 киселини:

  • Докозахексаенова киселина (DHA)
  • Ейкозапентаенова киселина (EPA)

Натуралната Омега-3 от риба е богат източник на DHA и EPA. Приети в организма те създават връзки между клетките на целия организъм и са важни за сърцето, сърдечно-съдовата система, мозъка и нервната система, като влияят върху мозъчната функция, кръвообръщението, централна нервна система, зрение и др.

Омега-3 имат три разновидности: триглицериди, фосфолипиди и етил-естер. Триглицеридите (риба) и фосфолипидите (крил) са с естествен произход, докато етил-естерите са синтетични и не съществуват в природата. Биолозите отбелязват, че в предисторически времена, докато човешкият мозък е претърпял бързо разрастване, повечето хора са живели близо до езера или океани. Ето къде са били водните обитатели - и рибите, които съдържат в себе си Омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини поддържат когнитивната функция при всички, от деца до възрастни. Приемът на богата на Омега-3 диета подобрява уменията за четене и писане на децата, също така децата стават по-концетрирани и не толкова хиперактивни. Жените, които планират да забременеят, е особено важно да допълнят диетата си с Омега-3 мастни киселини. Също хората със сърдечно съдови проблеми е добре да обмислят да обогатят диетата си с Омега-3 съдържащи храни или допълнителен прием на добавки, съдържащи Омега-3 полиненаситени мастни киселини. 

 

Сподели в