Глутатион - ефекти върху организма

Глутатионът е малка протеинова молекула, съставена от аминокиселините глутамат, цистеин и глицин. Глутатионът помага да защитим клетките си от увреждане, както и помага за детоксикация на вредни съединения.

  1. Мощен антиоксидант. Глутатионът е основният антиоксидант на клетката, който предпазва клетката увреждане, причинено от външни или вътрешни фактори. Също така има и решаващо значение за метаболизма и правилното използване на други антиоксиданти, като витамини С и Е.
  2. Ефект върху имунната система. Глутатионът предпазва имунните клетки от увреждане, като същевременно упражнява някои преки антивирусни ефекти. Има решаващо значение за модулирането на баланса в имунната система, повишава функциите, когато имунната система е слабо активна и я връща в баланс, когато е свръхактивна.
  3. Митохондриални ефекти. Глутатионът играе важна роля във функцията на митохондриите (отделенията за производство на енергия в клетките). Това е от решаващо значение за клетъчната функция.
  4. Глутатионът е необходим за производството на много клетъчни протеини, синтеза и възстановяването на ДНК, активирането и регулирането на клетъчните ензими, участващи в цялостната клетъчна функция, и правилното действие на витамин D3.
  5. Детоксикиращи фукнции. Глутатионът е най-ефективното средство за детоксикация на организма като свързва нежеланите токсини, замърсители, химикали, тежки метали и лекарствени метаболити и ги екскретира през урината или червата.

 

Нивата на глутатион в организма намаляват с напредването на възрастта, както и когато сме изложени на токсини, прекомерна употреба на лекарства, замърсяване на околната среда и всякакви други съединения, които причиняват окислителни щети. Дори нещо толкова просто като приемането на парацетамол може да доведе до срив на нивата на глутатион. Ниските нива на глутатион са свързани с ускореното стареене и почти всяко хронично заболяване, особено тези, свързани със стареенето като когнитивен спад, диабет тип 2 и много форми на хронични заболявания.

Да бъдеш по-възрастен е добре признат рисков фактор за тежки заболявания, усложнения и смърт поради различни причини, включително вирусни инфекции. По-ниските нива на глутатион правят клетките по-податливи на окислително увреждане, а ниските нива на глутатион също могат да увредят имунната система, както и защитните бариери в дихателния и стомашно-чревния тракт.

 

Сподели в